ideal IDM insan kaynakları uygulamalarında tanımlanan personel bilgilerini, Active Directory ve diğer uygulamalarınız ile senkronize eder.

Kimlik Yönetim Sistemi Nedir?

Kimlik yönetim sistemi, sadece yetkilendirilmiş kişilerin işlerini yapabilmeleri için gerekli kaynaklara istenilen süreler dahilinde ulaşmasına izin veren bir sistemdir. Bu sistem, yetkilendirilmemiş kişilerin sisteme ve kaynaklara erişmesine de engel olur. Böylelikle şirketlere ait önemli verilerin sızmasının önüne geçilir. Kimlik yönetim çözümleri, sadece yazılımların ve verilerin korunmasından fazlasını yapar. Bu sistemler, şirketin server ve harddisk gibi depolama aygıtlarının da korunmasına yardımcı olur. Dünya çapında veri koruma ile ilgili düzenlemeler arttığı için kimlik yönetim sistemlerinin de önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu sistemler genellikle şirketlerdeki BT departmanlarının kontrolü altındadır. Kimlik yönetim sistemlerinin bir alt uygulaması ise şifre yönetimi olarak bilinir. Söz konusu şifreler, sisteme erişim için şirket çalışanlarına verilir. Bu şifreler sayesinde şirket çalışanları, görevlerini yerine getirebilir.

Kimlik Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır?

Kullanıcı yönetimi bileşeni; kullanıcı hesap açılış, kapanışlarını ve  yetki delegasyonunu yönetir, her kullanıcı grubu için rolleri ve sorumlulukları takip eder. Öte yandan kimlik yönetim sistemlerinde kullanıcı hesaplarının açılması, kapatılması ve şifre yönetimi gibi işlemler de otomatik olarak yapılır. Bu işlemlerin bazıları, BT departmanlarındaki çalışanların yükünü azaltmak için self servis bir şekilde yapılır. Self servis şifre yönetimi, bu işlemlerin en çok bilinenlerindendir. Kullanıcılar unuttukları şifrelerini BT departmanlarındaki çalışanları meşgul etmeden değiştirebilir, kendi hesaplarındaki kilitleri kaldırabilirler.

Merkezi dizin işletmelerin tüm kullanıcı ve grup verilerini, yetkilerini içeren bir veri havuzudur. Kimlik yönetim sistemlerinin Active Directory senkronizasyon özelliği sayesinde merkezi dizinin güncel kalması rahatlıkla sağlanabilir.

Kimlik Yönetim Sistemine Neden İhtiyaç Duyulur?

ISC tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, güvenlik ihlallerinin yüzde 80’inin erişim kimliği sorunları nedeniyle gerçekleştiğini ifade eder. Eğer kimlik yönetim sistemleri ile uygulanan kontroller devrede değilse; şifre güvenliği ihlal edilebilir, pishing ataklarına maruz kalınabilir ve fidye yazılımlarının tehdidi altında kalınabilir.  Günümüzdeki kimlik yönetim sistemleri, bu tarz güvenlik açıklarının ve tehlikelerin önüne geçebilecek özelliklere  sahiptir. Ayrıca günümüzde veri gizliliği ve kişisel verileri korumayla ilgili düzenlemeler her geçen gün değişmektedir. Gelişen kimlik yönetim sistemleri sayesinde işletmeler, yasal düzenlemelere göre hareket etmekte problem yaşamaz, regülasyonlarla uyumlu olma konusunda avantaj elde ederler.

İşletmeler İçin Kimlik Yönetim Sistemlerinin Avantajları

Şirketin dijital ve fiziksel varlıklarını başarılı bir şekilde korumak, işletmenin başarısında önemli bir rol oynar. Kimlik yönetim sistemleri sayesinde çalışanların işlerini yapabilmesi için ulaşması gereken kaynağa zamanında ve doğru yetkilerle ulaşma süresi azalır. Ayrıca kimlik yönetim çözümleri sayesinde,  yeni bir çalışan alınması durumunda gerekli işlemlerin yapılma süresi birkaç günden birkaç saate indirilebilir. Öte yandan self servis kimlik yönetim sistemleri,  BT elemanlarının üzerindeki iş yükünü azaltarak diğer tüm çalışanların daha verimli çalışmasına da olanak tanır. Yetkili erişimi yönetmesi sayesinde veri hırsızlığının önüne geçilerek şirketin maddi zararlara uğraması da engellenebilir.

Yetki Matrisi Nedir?

Kimlik yönetim çözümlerinde kimin hangi erişim yetkisine sahip olduğunu gösteren tabloya yetki matrisi denir. Yetki matrisi, kimlerin hangi sistemlere ne kadar süreyle erişim yetkisi olduğunu anlamanın iyi bir yoludur. Bu matris sayesinde, karar verme süreci farklı seviyelere ayrılabilir. Yetki matrislerinde yetkilendirmeler, kullanıcı bazlı veya rol bazlı olarak gerçekleştirilebilir. Kullanıcı bazlı yetkilendirmede yetkiler, kişiye özgü olarak verilir. Öte yandan rol bazlı yetkilendirmede ise öncelikle belirli bir rol tanımlanır ve sonrasında uygun yetkiler o role tanımlanır, ilgili rolde görülen kişilere otomatik olarak gerekli yetkiler atanır. Yetki matrisinin en tepesinde karar alma sürecinden sorumlu olacak CEO,genel müdür konumunda veya denetim, risk yönetim konularında yetkili birileri olmalıdır. Bu matris sayesinde iyi bir iş bölümü ve işlerin daha hızlı yürümesi sağlanabilir.

Önceki İçerik

Kimlik Yönetim Siteminin Faydaları Nelerdir?

Sonraki İçerik

Dijital Dönüşümde Kimlik Yönetimi Olmazsa Olmaz – Neden / Nasıl?

Bize Ulaşın

Kimlik yönetimi konusunda merak ettikleriniz veya aklınıza takılanlar varsa cevaplamak için buradayız.

Mesaj Gönderin

İletişim formumuzu kullanarak bize bir mesaj gönderin.

"*" gerekli alanları gösterir

Ad- Soyad*
Pazarlama Faaliyetleri Onayı
Bu alan doğrulama amaçlıdır ve değişiklik yapılmadan bırakılmalıdır.
Sitemizde kullanımı analiz etmek, içerik ve reklamları kişiselleştirmek, ölçmek ve ziyaret tercihlerinizi hatırlamak için çerezler kullanmaktayız.
Detaylar için buraya tıklayabilirsiniz.
Tamam